Op de trappers

18/01/14Hans SmellinckxUncategorized

Sinds 2012 zetten we volop in op duurzaam woon-werkverkeer. Met succes! Steeds meer collega’s komen met de fiets naar het werk. Zoals Viviane, op de foto.

We lieten al twee keer een mobiliteitsscan uitvoeren door de provincie Vlaams-Brabant. Zo’n scan gaat na hoe mensen naar het werk komen en hoe ze kùnnen komen (aanwezigheid van openbaar vervoer, fietspaden, …). Belangrijke conclusie van de eerste scan was dat we het fietsen moesten promoten. Er wonen immers heel wat collega’s binnen een ‘fietsbare’ straal van 10 km van het werk.

We startten 2 jaar noprescriptionusa geleden dus met een e-fietsproject i.s.m. VELO vzw. Wie zich engageert om (hoofdzakelijk) met de fiets te komen werken, kan instappen in het project. Al 12 collega’s zetten de stap . Samen legden zij al meer dan 42 000 km af!

Daarnaast zorgden we ook voor goede voorzieningen voor onze fietsers:
– kleedkamers met douches,
– een aparte ruimte waar regenkledij te drogen gehangen kan worden,
– een diefstalveilige, ruime en goed verlichte fietsenstalling met de nodige voorzieningen om batterijen van elektrische fietsen op te laden,
– pakket van regenkledij en fluohesje te koop aangeboden aan zeer democratische prijs.

En sinds enkele maanden is er ook een elektrische ‘pool’fiets permanent beschikbaar voor wie zo’n fiets eens wil uittesten, of wie ‘s middags een boodschap wil gaan doen, of wie in de zomer gewoon eens een weekje op en af wil rijden met de fiets.

In de pipeline: dankzij de goedkeuring van ons Pendelfondsdossier zullen we voortaan ook tegemoet kunnen komen in de aankoop van plooifietsen voor collega’s die met de trein of de bus naar het werk komen. Want duurzame mobiliteit draait natuurlijk om meer dan fietsen. Ook carpooling en het gebruik van het openbaar vervoer willen we blijven aanmoedigen.

Dankzij alle acties is het aantal duurzame pendelaars bij Artoos inmiddels gestegen van 11% (2011) naar 18% (2013). En het resultaat voor 2014 zal nog beter zijn. Als dat geen mooi vooruitzicht is om de week van de mobiliteit mee af te sluiten!

Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+